søndag 14. oktober 2012

Smakkens linsikål



I disse kåltider er denne middagen et "must". Min inpirasjonskilde til denne retten har naturligvis vært fårikål, noe jeg også syns er veldig godt å spise om høsten. Dette er ingen smaksmessig erstatter for fårikål, men en egen rett med linser og kål. Kjæresten min uttrykte når han spiste dette at, "dette var smakkens lørdagsmiddag". Ja, det er det absolutt!

 Oppskrift :
(til 3 - 4 personer)

7,5 dl vann
2,5 dl grønne linser (store, tørkede lysegrønne)
1 dl rapsolje (eller annen olje med lite smak, fløte går også an)
1 ss grønnsaksbuljong (Naturata sin er økologisk og glutenfri)
1/2 - 3/4 ts malt muskat
1/2 ts pepper
1/4 ts salt (gjerne havsalt)
500 g hodekål (snittet i passe store strimler)

Tilsett ingrediensene nogenlunde i den rekkefølgen som står, fordi det er lurt at linsene ligger nederst i vannet og kålen legges oppå. Ellers kan det skje at linsene bruker lang tid på å koke seg myke. La det småputre under lokk i 40 minutter. Etterhvert som kålen faller sammen er det bare å blande alt i en "smørje".  Hvis det ser ut til at det blir for mye væske i retten mot slutten av koketiden, kan den kokes uten lokk de siste 10 minuttene.

Serveres med kokte gulrøtter og råstekte poteter i olivenolje, krydret med salt og eventuelt pepper. Urtesalt er godt å krydre med ved bordet.

Tips:

Gulrøttene kan med fordel kokes med i retten de siste 15 minuttene av koketiden. Ca 4 middels store gulrøtter er passe å ha oppi.

Det kan bli mye peppersmak hvis potetene også krydres med pepper. Det er smak og behag, men jeg foretrekker å kun salte potetene til denne retten.

Kokt potet eller ris passer også bra til.

Ved bruk av fløte i stedet for olje, velger jeg å tilsette den mot slutten av koketiden. Print Friendly and PDF

2 kommentarer:

  1. :-) Linsikål var en kreativ variant av fårikål! Smaker sikkert deilig!

    SvarSlett