fredag 6. september 2013

Smakkens Blomkålgrateng


I sommer var vi på hytta til svigermor og hun serverte oss en nydelig vegetar blomkål/broccoli grateng. Jeg ble inspirert til å lage min egen. Det er fort gjort å tilberede og mens den godgjør seg i ovnen kan man plystre en melodi og dekke på bordet. Jeg syns smaken minner litt om fløtegratinerte poteter. Det er litt poteter oppi her, akkurat passe til at det blir en potetsmak og hvitløk, salt og pepper sammen med rømme gjør at det blir veldig godt. Så har jeg putta oppi litt gulrot og kikerter. Nyydelig, spør du meg!


Oppskrift:
(2 - 3 personer)

1 middels stor blomkål
2 store gulrøtter
2 middels store poteter
ca 1 liter vann
1 ss Naturata grønnsaksbuljongpulver
ca 150 g ferdigkokte kikerter
1 beger, ca 3 dl lettrømme
1 fedd hvitløk
salt og pepper
revet ost
olje eller smør til å smøre forma



Sett ovnen på 200° C.

Del opp blomkålen i passe store buketter, hakk gulrøtter og poteter i ca 1 cm store biter. Kok opp vannet og tilsett grønnsakene og buljongpulveret og la det fosskoke i 5 minutter. Smør forma med olje eller smør. En form med ca mål 18 x 19 cm og 5 cm høy er passe å bruke.

Når grønnsakene har kokt i 5 minutter, hell av buljongvannet (obs! det kan spares på og brukes til suppe eller gryte en annen dag). Fordel grønnsaker og kikerter i forma. Press hvitløken og ha oppi, krydre med salt og pepper etter smak. Fordel rømmen utover og strø revet ost på toppen. Gratiner midt i ovnen til osten har smeltet, dvs 15 - 20 minutter. Serveres med salat og glutenfrie rundstykker til.


Tips:

Oppskrift på Smakkens pizzadeig kan brukes til å lage glutenfrie små pitalignende brød. Følg oppskriften og eventuelt tilsett ønskede urter, f.eks oregano. Kjevle ut deigen til 3 - 4 mm tykkelse. Trykk ut sirkler av deigen i ønsket størrelse. Jeg brukte en skål på ca 10 cm i diameter og trykte ut sirkler med. Stekes på smurt plate eller stekepapir midt i ovnen på 200° C i 15 - 20 minutter eller til deigen får brune flekker og bobler seg.

Svigermor serverte med fersk, hakket persille som strøs over gratengen etter at den er ferdiggratinert. Veldig godt og det ser mer delikat ut.

Naturata grønnsaksbuljong kjøper jeg på COOP eller helsekost. Urtesalt kan fint brukes i stedet for buljong.

Lettrømme finnes i en laktosefri variant. De som ikke tåler gluten, tåler ofte ikke laktose (=melkesukker) heller. Laktosefri lettrømme finnes i de fleste dagligvareforretningene.

Det er fint å variere denne oppskriften med forskjellige grønnsaker, f.eks broccoli, søtpotet, purre, kålrot, paprika, fennikel et.c. Sopp kan man steke og ha oppi. Kikerter kan byttes ut med bønner f.eks. kidneybønner.



Print Friendly and PDF

1 kommentar:

  1. Takk for spennende og grundig presentert oppskrift! :-)

    SvarSlett